úterý 5. srpna 2008

Film pro začátečníky

Viděl jsem už hodně kluků co chtěli začít fotit a ani se nezeptali jakej film. Jediný co bylo důležitý bylo: černobílý, laciný. Takže zašli do obchodu a jak v čekých obchodech zvykem, jediný dostupný černobílý film je fomapan 100. Někteří měli "štěstí" a koupili fomapan 200. Samozřejmě kinofilm. Kapalná vývojka se snadno používá, takže LQN nebo R09 a jdem dělat báječné černobílé fotky, aby si ti staří pardálové nemysleli, že jsou lepší než my. Ještě během jasného slunečného dne vycvakají 36 snímků na trávu, barák, stom, psa a cizí holky. Když jej pak vyvolávají, tak ho tam raději nechají trochu delší dobu. Hlavně aby se to vyvolalo.
Pak donesou a sraz překontrastnělé fotečky na RC papírech a domáhají se vyřčení zásadní rady, po níž už budou všechny negativy vyolané báječně. Například: foma 100 LQN 6 minut. Nebo neber LQN, kup si ID-11, 5 minut při 20st. Jenže příště to je zase nějak blbě. Někdo to vzdá, jinej zase kouká, jak by co kde změnil a najednou .... krásnej negativ.

A teprve tehdy se dá začít hovořit s adeptem a rozebírat proč se to povedlo, ne proč se to nepovedlo. To vám dá mnohem víc než hledání důvodů neúspěchu.

Jestli chcete rychlej úspěch, tak následující rady zní:
1. TX (neboli TriX 400 od Kodaků) Kašlete na Fomy, na Ilfordy, na deltakrystaly T-krystaly. Jsou to všechno dobrý filmy, Musíte se s nima ale naučit. TriX je pro začátek nejlepší, on je skvělej i pro echt profíky, pro ty, co je člověk obdivuje. Je plnej šedých polotónů a nádherně zobrazuje lidi. To není žádnej zázrak, prostě má dobře rozvrženou spektrální citlivost.
2. Svitek. Možná vám to bude znít nehospodárně ale ze svitku se lépe dělá. Když do víc přesvítíte neztrácí tolik ostrost, všechny vady jsou menší. Navíc 6x6 snímků je na svitku 12 a tak se dřív dostanete k vyvolávání.
3. Ředěnej rodinal. Jsou stovky skvělých vývojek, každá má nějakou dobrou vlastnost, ale když máte zředěnej rodinal 1:100 tak máloco zkazíte. Má hrubší zrno, ale když dodržíte radu 2, tak to v ničem nevadí.
4. Teploměr. Mezi 20 a 24 stupni Celsia je strašnej rozdíl, ale opravdu strašnej. Teda ve vývojce.
5. Světlo. Foťte co se vám líbí, ale jen za dobrého světla, pejska, holku, děti, stromy, vodu.
6. Dobrej expozimetr. Pokud to myslíte s fotografií vážně, kupte si expozimetr do ruky. Začněte s dopadajícím světlem, ty expozimetry v aparátech sice měří, ale často se jedná o měření přesné, ale nesprávné.

Proč ne sortiment filmů foma?
Filmy foma ve srovnání s kodakem TX jsou velice nepružné. Potřebují mnohem větší přesnost expozice a přesnost vyvolávní. Také jejich spekrální citlivost nelahodí oku tolik jako TX.
Tím nechci ani náznakem říci že jsou to aušusy, spíš jen, že jsou to filmy pro náročné a zkušené fotografy. Hlavně T200 (posledních pár let je to foma Creative), s ním málokdo umí, přesto je výbornej film, jen to číslo 200 by mohlo být spíš 64.