pondělí 4. srpna 2008

Vznikl fotoklub

Proč fotoklub
Každej měsíc, někdy i dvakrát, zavelí Předseda a svolá sraz. Obvykle v nějaké hospodě. Tam se sleze parta kluků a začne se probírat fotkama. Jsou mezi námi zkušní borci i kluci co přijdou poradit. Už několik let se scházíme, samozřejmě v menších obměnách a debatujem nad fotkami, technikou i nad jinými záležitostmi...
Během těch několika let jsme se rozhodli založit svůj fotoklub. Tam prohlížíme opravdové fotky. Nikoliv data. Na jaře jsme se tedy domluvili, že založíme fotoklub. V den založení, 4.4.2008 nás bylo 5.

Název fotoklubu
Pro život dobrovolné organizace je název nesmírně důležitý. Nesmí být moc obyčejný, nesmí taky být příliš nesrozumitelný a přesto musí o organizaci něco vypovědět. Inspirací pro náš název byly organizace vznikající v 19. století a v první půlce 20. století, jako sokolové... Tyrš, jehož jménem se dodnes honosí sokolovny v celé zemi nám byl inspirací v našem hledání.
Naším Tyršem je pan Václav Pitucha, neúnavný bojovník za negativní proces, učitel, rádce a především skvělý fotograf. Je to právě Václav Pitucha, komu vděčíme za vznik fotoklubu a mnozí i za to, že je ke klasické fotografii přivedl. Východočeský je náš fotoklub podle místa vzniku, aby si lidé nemysleli, že jsme v Praze. Oni by si našeho Předsedu pražáci chtěli osvojit určitě taky.

Klasická x digitální fotografie
V mnoha fotoklubech se v posledích letech udála digitalizace. Vidina větších tvůrčích možností, snížené náklady na nepovedé záběry (u těch dobrých je to přeci jedno, ne?) a možnost zpracování v obýváku místo v koupelně či fotokomoře dala digitálismu vítr do plachet. Během těch pár let co se scházíme těch digitálů bylo u nás k vidění fůry. Co ale nebylo k vidění, byly fůry pěkných fotek z digitálů. Výjimky. Kluci začali své digitály opouštět a mnozí z nich teprve přes digitál objevili film a temnou komoru.

Temné komory
Před dvěmi roky jsem dovolenou trávil přestavbou fotokomory. Tím v naší komunitě vypukl stavební boom a během dvou let máme fotokomory čtyři. Nepočítám koupelny, počítám specializované místnosti pro tvorbu printů, neboli zvětšenin. Všichni majitelé jsou ženatí pánové s malými dětmi, takže se to jistě dá pochopit, je kam se schovat.

Technika
Díky za dobu digitální, kdy profesionálové spořící na nákladech a čase prodávají fotoaparáty snů. Díky za tvrdou českou korunu, že za ty dolary to vyjde tak levně.
Členové fotoklubu fotí profinikony, mamyiemi, velkoformátem.... jeden má canona.

Co do budoucna
Samozřejmě se začínáme připravovat na mapový okruh, určitě budeme vystavovat, už jsme 3x vystavovali, ještě ne jako fotoklub.